TBE vaksine

Postet av Orienteringsklubben Moss den 26. Des 2022

I slutten av sesong og begynnelsen av en ny kan det passe å komme med en påminnelse.

Flått finnes langs hele den sørlige kysten av Norge og som orienteringsløper er vi noe mer utsatt. Et flåttbitt i seg selv ikke farlig men flåtten kan bære med seg bakterier og virus og kan dermed overføre sykdom til mennesker. Studier fra nordiske land viser at selv i områder med mye fl ått er risikoen for å bli syk etter fl åttbitt lav – omtrent 2 %. 

Borreliose, som skyldes Borrelia-bakterien, er den vanligste flåttbårne sykdommen. Bakterien oppholder seg i magen på flåtten og trenger tid på å bevege seg til spyttkjertlene, hvor den kan overføres til mennesker eller dyr. Dette tar omtrent 24 timer. Fjern derfor flåtten så raskt som mulig

Skogflåttencefalitt (TBE) er en annen kjent flåttbåren sykdom. TBE er mye mer sjeldent enn borreliose og skyldes et virus. De fleste som smittes får ingen symptomer. Enkelte får influensalignende symptomer, noen et alvorlig sykdomsforløp (hjernebetennelse). TBE-viruset kan smitte kort tid etter et flåttbitt. Det finnes en vaksine mot TBE, men ikke mot Borrelia. 

TBE vaksinen settes som 3 doser over 5-12 mnd. Etter 3 doser er man 95% beskyttet i minst 3 år.

Hvis dere vurderer å vaksinere dere så er det like greit å starte nå og ikke vente til sommeren. Hvis dere allerede er vaksinert, sjekk om det er på tide med en booster.

Les mer i vedlagte brosjyre fra FHI og FHI's hjemme side, Flått og flåttbårne sykdommer

Også mye nytting informasjon på vaksinefabrikanten sin hjemme side. Pfiser. Anbefalinger for TBE-vaksine

Resept på vaksine får dere av deres fastlege, en telefon var nok for meg. Og vaksinen kan f.eks settes hos apoteket på Amfi. 


Morten Breimo

flattbrosjyre-2016-scantick.pdf


1 Kommentar

Kommentarer

  • Nina Lødeng

    Bare husk at dette ikke har noe med borrelia-infeksjon å gjøre! Så får du den «røde ringen» rundt flåttbittet, så kom deg til legen 😉

    29 desember 2022
  • Knut Arild Lindløv

    Meget nyttig anbefaling fra formannen. I 2006 var vi på veteranmesterskap i Østerrike og ble da av arrangøren anbefalt å ta tbt vaksine. Det var da etablert som en barnevaksine der - følg anbefalingen!!

    28 desember 2022

Logg inn for å skrive en kommentar.